Herinneringen maken

Ik heb gemerkt dat het belangrijk is om herinneringen te maken. Als nabestaanden van iemand die overleden is die je dierbaar is, helpt het in het verwerkingsproces om herinneringen te hebben aan degene die overleden is.

Een voorbeeld hiervan is uit mijn eigen leven. Toen mijn man overleed wilde hij graag zonnebloemen op zijn rouwkaart hebben. Ik begrijp dit goed aangezien onze dochter hem ooit een tegeltje had gegeven met de tekst: “Vaders zijn als zonnebloemen ze steken met kop en schouders overal bovenuit.”

Wij hebben als gezin gezorgd dat er op de rouwkaart zonnebloemen stonden en deze kwamen ook terug op het bidprentje en in het bloemstuk op de kist. Hiermee konden we mijn man en hun vader geven wat hij graag wilde en daarmee werd meteen een herinnering geboren. Tot op de dag van vandaag is het voor mijn gezin een symbool van mijn man en hun vader als we zonnebloemen zien. Het geeft op momenten houvast en een liefdevolle herinnering.

"Wij hebben als gezin gezorgd dat er op de rouwkaart zonnebloemen stonden en dit kwam ook terug op het bidprentje en bloemstuk op de kist."

Bij een andere uitvaart werd er gewerkt met linten voor elk gebied van het leven van de overledene. Deze linten werden in een doosje gestopt en meegegeven aan de nabestaanden. Elke keer als zij het doosje in hun handen pakken, zullen ze herinnerd worden aan hun geliefde vader.

Dit zijn maar een paar voorbeelden over hoe je iemand kunt herinneren. Voor mij als ritueel begeleider is het belangrijk om samen met jullie op zoek te gaan naar hoe jij iemand wil herinneren. Dit nemen we dan mee in het hele traject naar de uitvaart toe. Hiermee bouwen aan een herinnering waar je later nog eens op terug kunt kijken met een lach en met een traan.

Wil je samen met mij kijken naar de mogelijkheden of ideeën opdoen, neem dan gerust contact met mij op. Ik kijk graag met je mee.

UItvaart begeleider Uden Miranda van de wouw